Vitamine D speelt een belangrijke rol bij diverse processen in ons lichaam, bijvoorbeeld: calciumstofwisseling, hart- en bloedvaten, voorkomen van bepaalde vormen van kanker, voorkomen van depressie en tot slot een goede spierwerking. Het wordt aangemaakt onder invloed van UVB- licht en daarnaast kun je het ook binnenkrijgen via bepaalde soorten voedingsmiddelen.
Er zijn genoeg misvattingen omtrent vitamine D en zon (bescherming). In deze blog belicht ik er 3:

Kan ik mezelf beter niet insmeren met een zonbeschermingsproduct om de positieve effecten van de zon te behouden?
Voor voldoende Vitamine D hebben we genoeg aan 10-15 minuten zonlicht per dag. Studies hebben aangetoond dat insmeren met een SPF de aanmaak van Vitamine D nauwelijks belemmert, aangezien we nooit optimaal smeren! Let op: je hoeft niet bewust ‘’in de zon te zitten’’ om aan je 15 minuten per dag te komen! Wandelen of fietsen kan ook voldoende zonlicht opleveren.

Moet ik ’s winters onder de zonnebank om een Vitamine D tekort te voorkomen?
Nee, dat is niet nodig. Drie keer per week een kwartier rond het middaguur met je handen en gezicht in de buitenzon is voldoende om je Vitamine D gehalte op peil te houden. Bovendien kan een zonnebank alleen Vitamine D leveren als deze genoeg UVB-licht afgeeft en dat terwijl veel zonnebanken stralen UVA-licht uitstralen. Wanneer je toch een Vitamine D tekort hebt, kun je het beste een voedingssupplement slikken (Vitamine D3).
Wil je meer weten over het verschil tussen UVB- en UVA- licht? Dan raad ik je aan om mijn blog van vorige week te lezen. Deze vind je hier!

Uit welke voedingsmiddelen kan ik vitamine D halen?
Vitamine D is aanwezig in bepaalde voedingsmiddelen, maar niet voldoende om onze volledige behoefte te bevredigen. Bovendien is ons lichaam slechts in staat om 50 procent van het in voeding aanwezige vitamine D op te nemen. Wanneer je via voeding wat zonneschijnvitamine op wilt doen, eet dan producten van dierlijke herkomst, zoals volle zuivelproducten, eieren, vlees, vette vis (makreel, zalm, haring) en bak- en braadproducten.

Heb je trouwens 20 april al in je agenda gezet? Deze dag staat in het teken van vlekjes en plekjes. Benieuwd wat deze dag precies inhoudt? Lees dan hier verder!

Kom vrijblijvend langs en laat je plekjes en vlekjes checken door de huidexpert.

Met als EXTRA: 10% korting op Dermalogica beschermingsproducten met SPF.

Hopelijk tot dan!