Iedereen weet dat het belangrijk is om je huid goed te beschermen wanneer je de zon in gaat. Wat men echter vaak vergeet is dat het altijd belangrijk is om jezelf in te smeren, ook bij daglicht en wanneer de zon niet schijnt. Vandaar dat veel dagcrèmes een SPF bevatten.

Wat is SPF precies?

SPF staat voor SUN PROTECTION FACTOR. Deze factor vertelt je hoe lang je ongeveer de zon in kunt zonder te verbranden door UVB-straling. Belangrijk om te weten is dat een SPF dus alleen bescherming biedt tegen UVB-stralen maar niet tegen UV-A. UVA-straling zorgt voor huidveroudering. Bij kwalitatief goede producten met SPF heb je meestal ook te maken met UVA-bescherming. Let hier dus op, dit staat apart vermeld op de verpakking.
Vaak wordt eenvoudig gesteld dat SPF uitdrukt hoeveel keer langer iemand in de zon kan blijven zonder te verbranden. Maar de werkelijkheid ligt iets complexer, vandaar het woordje “ongeveer” hierboven. Het gaat er namelijk om welke hoeveelheid zonlicht aan de huid wordt blootgesteld. Hierbij is ook belangrijk: je huidtype, de UV- index, het tijdstip op de dag en natuurlijk de plek op aarde waar je je bevind. Je kunt dus niet zomaar zeggen dat je met een SPF 30, dertig keer langer in de zon kunt.
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er geen groot verschil in bescherming tussen zonnebrandcrèmes met een SPF boven factor 15. Ter illustratie:

SPF
15
30
50
% UV-bescherming
93,6
96,7
98,0

BELANGRIJK: 100% bescherming bestaat dus niet!

Hoeveel moeten we smeren?

Voor een goede UV-bescherming is het van groot belang om de juiste hoeveelheid crème te gebruiken. Een goede maat is 1 theelepel voor een heel gezicht. Voor één arm of been heeft men 2 theelepels nodig heeft, voor de romp aan de voorzijde en de achterzijde ieder 4 theelepels. Smeer je een crème met SPF te dun, dan bereik je niet de bescherming die op de verpakking staat. Bovendien is het belangrijk om het insmeren iedere 2 uur te herhalen als je in de buitenlucht bent. Bij het insmeren van het hele lichaam gaat het dus best hard met de zonnebrandcrème!

Conclusie

Dagelijks gebruik (ook als de zon niet schijnt!) van een crème met SPF is noodzakelijk om verbranding, veroudering en huidschade te voorkomen. Let dus goed op op welk tijdstip je overdag naar buiten gaat Kijk naar de omstandigheden, smeer regelmatig en smeer voldoende crème mét SPF om ervoor te zorgen dat je altijd beschermd bent tegen schadelijke UV-straling.
Ben je benieuwd wat jouw huid nodig heeft om goed voorbereid te zijn op het voorjaar en de zomer, plan dan een GRATIS HUIDCHECK.