Een gevoelige huid is enorm vervelend. Roodheid, een branderig, prikkend gevoel en rode bultjes, het zijn allemaal tekenen van gevoeligheid. Het is belangrijk om bepaalde prikkels en veroorzakers  te vermijden en te leren om deze gevoeligheid op een goede manier te behandelen.

Wanneer je huid gevoelig is, betekent dit dat de barrière lipidelaag is verslechterd. Deze laat dan gemakkelijker irriterende stoffen door die gevoeligheid en irritatie veroorzaken. Bovendien zal vocht je huid makkelijk kunnen verlaten, waardoor je een droog gevoel over houdt. Meer over de barrière lipidelaag lees je hier.

Vermijd daarom:

  • Irriterende ingrediënten

Vermijd producten met lanoline (wolvet), SD alcohol (ontvettende alcohol, deze tref je ook aan in je alcoholisch drankje), minerale olie en kunstmatige geur- en kleurstoffen. Wees ook voorzichtig met parfum of geparfumeerd wasmiddel en wasverzachter; die kunnen de gevoeligheid namelijk ook verergeren!

  • Extreme temperaturen

Blootstelling aan Uv-stralen kan de huid irriteren. Gebruik daarom dagelijks een product met SPF (klik hier voor meer info mbt SPF). Kies liever voor een fysische zonbescherming (met ingrediënten als Titanium Dioxide en Zinc Oxide) dan voor een chemische zonbescherming. Producten met een fysische filter veroorzaken minder snel gevoeligheid, doordat ze op de huid blijven liggen in plaats van ín de huid trekken.

Ook koud weer kan gevoeligheid verergeren. Gebruik daarom tijdens kou producten die de huid beschermen en verzachten. Hoe koud het ook is: vermijd een te heet bad of te hete douche! Was je gezicht ook niet met warm, maar liever met lauw water. Te heet water stript de huideigen barrière lipidelaag, waardoor de huid sneller gevoelig wordt.

  • Een ongezonde levensstijl

Wil jíj de controle hebben over je gevoelige huid? Besteed dan aandacht aan mogelijke triggers die bepaalde huidreacties veroorzaken. Factoren zoals een ongezond eetpatroon, het gebruik van alcohol, teveel cafeïne en stress kunnen gevoeligheid verergeren.

Rook niet! Roken onttrekt vitamine A en C en verstopt de bloedvaten, waardoor je je huid als het ware van binnenuit verstikt. Roken zorgt er ook voor dat sneller rimpels ontstaan rondom de mond.

Ook luchtvervuiling kan de gevoeligheid van de huid verergeren. Het vermijden van vervuilde gebieden en het gebruik van een luchtreiniger in huis zijn goede manieren om gevoeligheid te voorkomen en verminderen.

  • Onnodige wrijving

Je wilt misschien droge, dode huidcellen grondig van je huid scrubben, maar wees zacht voor je velletje! Intensief scrubben moet vermeden worden wanneer je last hebt van een gevoelige huid, omdat de korrel in een scrub te irriterend is/kan zijn voor je huid. Gebruik in plaats daarvan een milde, zachte exfoliant om de huid te laten stralen! Een exfoliant ‘snoept’ als het ware de dode huidcellen als een soort Pacman van je huid af, zonder wrijving.

Je kunt een gevoelige huid misschien niet volledig voorkomen, maar je kunt wel bepaalde stappen ondernemen om het niet erger te maken of zelfs te verminderen! Met deze tips (en de juiste producten) ben je op de goede weg voor het bereiken van een gezonde en stralende huid!

Wil je meer weten over een gevoelige huid of heb je er zelf last van en weet je niet goed wat te doen, maak gerust een afspraak voor een vrijblijvende advies en een gratis huidcheck.

 

 A.s. zaterdag 20 april tussen 10 en 14 uur

tijdens onze Vlekjes en Plekjes Checkdag ben je van harte welkom

zónder afspraak!

 

Deze dag kun je bovendien kennismaken met onze nieuwste aanwinst

om het huidadvies nog completer te maken.

 

Bovendien krijg je 10% korting* op bijna alle Dermalogica producten met SPF.

 


*Alleen geldig op zaterdag 20-4-2019, zolang de voorraad strekt, vraag naar de voorwaarden.