Er gaat enorm veel geld om in cosmetica. Alleen al in Nederland hebben we in 2017 ruim 407 miljoen euro aan huidverzorging besteed volgens de Nederlandse Cosmetica Vereniging. Het weerhoudt ons dus niet om peperdure potjes crème aan te schaffen, waarvan we niet eens zeker weten of ze wel werken: goud, kaviaar, slakkenslijm, botuline. Allemaal voorbeelden van ingrediënten die veelbelovend zijn als je de fabrikant mag geloven. Gelukkig zijn er ook crèmes op de markt die ingrediënten bevatten die wel wat voor je huid doen: Crèmes die je huid kunnen laten stralen, gezond houden en crèmes die huidveroudering kunnen vertragen. Over deze laatste categorie wil ik het graag hebben.

Huidveroudering

Om te beginnen wil ik jullie even meenemen ( voor de meeste lezers) terug in de tijd. Vanaf ons 25e levensjaar begint onze huid namelijk de eerste tekenen van huidveroudering te vertonen:

  • Minder aanmaak van collageen en elastine -> onze huid wordt hierdoor minder stevig en verliest haar elasticiteit;
  • Celvernieuwing vertraagt-> onze huid wordt doffer en ruwer;
  • Minder aanmaak van natuurlijke vetten -> de huid wordt droger en gevoeliger;
  • Minder natuurlijke bescherming tegen UV licht -> onze huid wordt vlekkeriger.

Als je denkt op je 50e om maar eens te beginnen met huidverzorging, dan heb je de boot gemist! Huidveroudering begint dus al op jonge leeftijd en huidverzorging hoort hier bij.

Ingrediënten

Huidveroudering kenmerkt zich zoals we hierboven zagen door intrinsieke (genetisch bepaalde of interne factoren). Ook extrinsieke kenmerken (externe factoren) zijn van invloed. Met name deze externe factoren kunnen we grotendeels zelf manipuleren door onze levensstijl aan te passen en onze huid te beschermen en te voorzien van crèmes met bepaalde ingrediënten. Te denken valt dan aan producten met bijvoorbeeld:

  • Krachtige antioxidanten zoals bijvoorbeeld Vitamine C , deze beschermen de cellen tegen UV schade, stimuleren de collageenproductie;
  • Retinoïden (verzamelnaam voor Vitamine A), verhogen de celdeling en -vernieuwing;
  • Krachtige plantenextracten, vullen natuurlijke vetten aan en hydrateren of
  • Sun Protection Factor (SPF), beschermt tegen schadelijke UV straling en hiermee misschien wel de beste ‘anti-rimpelcreme’!

Conclusie

Rimpels zijn niet te genezen, maar je kunt ze grotendeels voorkomen!

Wil je graag een persoonlijk advies of tips wat voor jou huid het beste is omtrent het voorkomen van rimpels neem dan contact op.