Vitamine C, hét krachtige ingrediënt tegen huidveroudering.

Kom maar op met die geperste sinaasappelsap!

Mijn vorige blog ging over vitamine A, een ultieme krachtpatser op het gebied van huidverjonging. Vitamine C is ook zo’n fantastisch ingrediënt als het gaat om huidverbetering. Vitamine C is een antioxidant die helpt om de conditie van je huid te verbeteren. Hoe? Het is bewezen dat een hoge dosis krachtige antioxidanten – waaronder vitamine C – helpt om huidveroudering tegen te gaan. Het beschermt je huid niet alleen tegen schadelijke factoren van buitenaf, zoals uv-straling; sterker nog, zonder vitamine C kan je huid geen collageen aanmaken. Het zorgt dus voor een frisse blik en jeugdige huid.

Hieronder de belangrijkste redenen waarom het gebruik van vitamine C zo belangrijk is op een rij:

  1. Het werkt anti-ageing en is een echte collageenbouwer: Er is bewezen dat een hoge dosis krachtige antioxidanten – waaronder vitamine C – helpt om huidveroudering tegen te gaan. Zonder vitamine C kan je huid geen collageen aanmaken. Collageen is het eiwit dat je huid stevig en elastisch maakt.
  2. Het pakt onzuiverheden aan en werkt verhelderend: Wie last heeft van puistjes, herkent het wel: nadat je puistje weg is blijft er een rood vlekje achter. Ook bij onzuiverheden beschermt vitamine C tegen irritatie, gaat het ontstekingen tegen en helpt het de huid te herstellen, waardoor rode vlekken na een puistje sneller vervagen.
  3. Het helpt tegen pigmentvlekken: Naast dat het helpt tegen rode vlekjes, heeft vitamine C ook een positieve invloed op pigmentvlekjes. Pigmentvlekken ontstaan doordat de huid (over)actief pigment aanmaakt in de zon. Vitamine C zorgt ervoor dat de aanmaak van pigment geremd wordt. Om pigmentvlekken te voorkomen kan vitamine C helpen, maar daarbij is het wel van belang dat je óók een krachtige zonbescherming gebruikt, met minimaal factor 30. Alleen dan kun je effectief te werk gaan tegen pigmentvlekken.
  4. Het verhoogt de werkzaamheid van een zonnebrandproduct en biedt de huid een betere bescherming tegen uv-straling.

Hoeveelheden

Voordat je in de weer gaat met serums en potten crème is het belangrijk om het volgende te weten. Vitamine C is gevoelig voor licht en lucht en zal daarom vervliegen op het moment dat je een potje opent. Zorg ervoor dat je een luchtdichte verpakking koopt die weinig licht doorlaat of een poedervorm en zeker dus geen pot. Zo blijven de aanwezige ingrediënten actief en houdt het product haar optimale werking.

In gezichtsverzorging werkt vitamine C alleen in hoge concentraties (minimaal 4%). Kijk op de ingrediëntenlijst of het product vitamine C bevat. Vaak wordt dit aangegeven met een ingewikkelde naam als ascorbic acid (ascorbinezuur). Ook worden de hoeveelheden van de ingrediënten die een product bevat meestal niet in percentages aangegeven op de verpakking. Een truc is om te kijken op welke regel het ingrediënt staat op de inci lijst (lijstje achterop je flesje, potje of doosje met vaak lastige namen). Staat het bovenaan, dan kun je ervan uitgaan dat er voldoende vitamine C in het product zit.

Ascorbinezuur, de beste vorm van vitamine C

Ascorbinezuur – ook L-ascorbinezuur genoemd – is van alle soorten vitamine C het meest bekend. Ascorbinezuur is veelvuldig onderzocht op de voordelen voor de huid en kom je vaak tegen in zorgvuldig samengestelde huidverzorgingsproducten.

Mocht je meer informatie wensen over het gebruik van vitamine C in huidverzorging, neem dan contact op. Ik help je graag verder om je huid in topconditie te brengen.

cosmedix-2
dermalogica-logo-wit
natural-face-lifting-wit
lycogel
oxygenetix-wit
tebiskin-l-2