Herken je één of meerdere van onderstaande problemen:

 

 • Huidproblemen zoals eczeem en acne
 • Vermoeidheid
 • Pijnlijke gewrichten
 • Spijsverteringsproblemen
 • Slaapproblemen
 • Hoofdpijn

 

Dan is de kans groot dat je last hebt van chronisch laaggradige ontstekingen. Wat zijn dat?

Laaggradige Chronische ontstekingen (LCO’s) kunnen worden omschreven als een reactie van het lichaam op schade, letsel of infectie. In sommige gevallen blijft het lichaam echter langdurig en onnodig in deze staat van ontsteking, wat kan leiden tot laaggradige chronische ontstekingen. Een chronische ontsteking in het lichaam kan leiden tot beschadiging van weefsel en organen en kan bijdragen aan de ontwikkeling van verschillende ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes type 2, kanker en auto-immuunziekten. Ook kan LCO’s bijdragen aan de ontwikkeling van veroudering en cognitieve achteruitgangen. Laaggradige onstekingen kunnen dus op lange termijn ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid. In deze blog zullen we ons daarom richten op de oorzaken en de behandeling van laaggradige chronische ontstekingen (LCO’s).

 

Oorzaken

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat ontstekingen zijn. Ontstekingen zijn een natuurlijk en essentieel proces in ons lichaam om infecties en wonden te bestrijden en te genezen. Het lichaam reageert op een bedreiging door immuuncellen te sturen om de schade te herstellen. Het probleem ontstaat wanneer de ontsteking niet stopt na het genezingsproces. Dit kan leiden tot laaggradige chronische ontstekingen die het lichaam verzwakken en kunnen bijdragen aan verschillende gezondheidsproblemen. Er zijn verschillende oorzaken van laaggradige chronische ontstekingen, waaronder

 • slecht dieet, een ongezond dieet met veel bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde suiker en transvetten kan het immuunsysteem onderdrukken en ontstekingen veroorzaken;
 • stress, Chronische stress kan ook een belangrijke oorzaak zijn van ontstekingen in het lichaam, omdat het de productie van cortisol verhoogt, wat de ontstekingsreactie kan verergeren;
 • overmatig alcoholgebruik kan leiden tot chronische ontstekingen in het lichaam, met name in de lever;
 • roken;
 • slaapgebrek;
 • obesitas en
 • een gebrek aan lichaamsbeweging; regelmatige lichaamsbeweging kan ontstekingen in het lichaam helpen verminderen.

 

Hoe kunnen we laaggradige chronische ontstekingen voorkomen?

Het voorkomen van laaggradige chronische ontstekingen begint bij het aanpassen van onze levensstijl. Een van de belangrijkste is een gezond dieet. Het beoefenen van stressverminderingstechnieken kan ook helpen om ontstekingen te verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en het verminderen van stress kunnen allemaal bijdragen aan het voorkomen van LCO’s. Ook kan bepaalde suppletie helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Hieronder staan enkele van de meest effectieve behandelingsopties:

 • Veranderingen in je voeding: Het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen (zoals kant en klare pakjes, zakjes en suikers) en het eten van een dieet rijk aan groenten, fruit, volle granen, noten, zaden en vette vis, die rijk zijn aan omega-3 vetzuren en eiwitten kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
 • Lichaamsbeweging: kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de algehele gezondheid.
 • Stressmanagement: Het verminderen van stress door middel van meditatie, yoga of andere ontspanningstechnieken kan helpen bij het verminderen van ontstekingen.
 • Suppletie: Het nemen van supplementen zoals omega-3 vetzuren, curcumine en probiotica kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

 

Conclusie

Het verminderen van laaggradige chronische ontstekingen is belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid en gezonde huid op de lange termijn. Door een gezonde levensstijl te volgen met een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en stressvermindering, kunt u uw immuunsysteem versterken en ontstekingen verminderen. Het is belangrijk om te onthouden dat kleine veranderingen in uw levensstijl grote voordelen kunnen opleveren voor uw gezondheid en welzijn op de lange termijn.

Voor meer informatie neem gerust contact op.

Liefs, Janine